La Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya s’encarrega de la coordinació de més de 300 grups de teatre. Més enllà de les taques purament administratives, la viabilitat econòmica i les relacions amb la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) són les principals preocupacions que la Federació intenta resoldre avui dia.

Josefina Altés és la representant de la Coordinadora de Barcelona de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, que està integrada en la disciplina de la Federació. Altés, coneixedora de les febleses i reptes del teatre amateur a la ciutat comtal, defineix el teatre amateur com “la vida portada al teatre“.

Altés, que actualment dirigeix un programa a Ràdio Gràcia, recorda els seus inicis quan anava a Ràdio Barcelona per veure els programes que presentava en Salvador Escamilla. “Jo vaig passar de ser una nena que s’amaga pels racons de vergonyosa que era a ser una persona que a vegades l’han de fer callar“, comenta Altés quan parla de la importància del teatre a la seva vida. “El que tu no diries mai, tal vegada ho diu el personatge“, puntualitza.

 “El que tu no diries mai, tal vegada ho diu el personatge

Altés opina que totes les escoles haurien de fer teatre perquè ajuda en qualsevol professió que tinguis a la vida. En aquest sentit, Altés destaca el rol que té el teatre amateur en l’àmbit formatiu i la seva funció com a trampolí cap al món professional. “En Joan Pera era un nen que el portaven a coll mentre els seus pares ja feien teatre“, explica Altés.